Fransk vädur

Kanin rasen Fransk Vädur

En fransk vädurkanin är en kaninras som vägar cirka 5,5 kg eller mer och är en av de tre jättekaninraser som förekommer i Sverige.

Väduren är känd sedan 1600-1700-talet och en av de äldsta kaninraser. Hängöronen har sannolikt kommit fram genom en eller flera mutationer. Rasen har troligen uppstått i Frankrike, därav namnet. Den franska väduren kom till Sverige i början av 1900-talet.

Bland dem som har eller har haft en fransk vädurskanin är det få som varit missnöjda. Frassarna, som de kallas i kaninkretsar, beskrivs ofta som både sällskapliga och kelsjuka. Enligt vissa påminner de ibland om en hund som följer efter en vart man än går och som till och med kan lära sig att komma på inkallning.

Fransk väduren är en otroligt lugn och snäll kanin. De är en mkt bra barn kanin men dock ingen kanin man går runt och bär runt på. Då dem väger några kilon som vuxen. Men början man tidigt så går de lära dessa kaniner med att bär dem. Gäller att börja från början när dem är små. 

En vuxen franska vädur blir som en hund, många av våra vuxna kaniner kan gå lös på tomten och går ingen stans. Lätta att få tag i sen när de är dags att gå in. Detta är en sån otrolig go ras och kanin så jag rekommendera starkt denna ras. De flesta födds redan tama och goa. Jag tycker dem är väldigt spralliga som små men efter 4 veckor början med äta med mamma och dricka, då början man smått se hur nyfikna och social dem är. Många av våra kullar kommer på en gång vi kommer och ska hälsa på dem. 

Livslängden på dessa kaniner är 3-5 år men jag har varit med om att de levt längre en 5 år.

Slutar med att denna kanin är helt underbar. 

(Viss text är lånad från internet)