Dvärg vädur

Dvärg Vädur

Dvärgvädur är en kaninras,[1] med hängande öron och en vikt kring 1,5–2 kg.  De är kompakta med ett trubbigt huvud. Dvärgväduren är den största dvärgrasen bland kaniner.

Dvärgvädurar är ofta lugna och tillgivna, därmed lämpliga för nybörjare, förutsatt med rätt hantering. Dvärgväduren lämpar sig väl för kaninhoppning då den i allmänhet är lättlärd, främst medan den är ung. I de högre klasserna kan den dock vara lite klumpig, men annars ger fri skuttning eller i koppel god motion.

Dvärgväduren trivs, liksom andra kaniner, utmärkt utomhus året om i en lämplig bur med god hygien. Det är viktigt att kaninen får tempererat vatten minst två gånger per dygn vid minusgrader. Med tanke på rasens aptit är det viktigt att begränsa kaninens ranson av kraftfoder (pellets), eftersom övervikt annars har lätt att uppstå. Kaninens huvudföda ska vara ett väldoftande . Annan arttypisk föda är gräs och örter, på vintern torkat. De kan även få frukt och grönsaker. Allt byte av foder måste ske under en övergångsperiod då kaniner har mycket känsliga magar.

Dvärgvädurar är godkänd i kaninstandardens alla färger och i hårlagen korthårig, rex, satin och angora samt numera även lejonhuvad dvärgvädur. Det tidigare godkända pälslaget Fuchs har ersatts av Cashmereväduren (som är lite större än dvärgvädur).

En vanlig teckning på dvärgvädurar är mantelteckning och innebär de godkända färgerna på ryggen, sidorna, huvudet och öronen. Magen, framtassarna och bröstet skall vara vitt. Enskilda vita fläckar i pannan och på nacken är godkänt. Kaniner med mer vitt kallas Brokade, och är ingen godkänd teckning enligt kaninavelsföreningens standard.

Dvärgväduren har långa öron som hänger ner längs sidorna om huvudet, vilket medför nedsatt hörsel.

Dvärg väduren är en väldigt populär barn kanin och är en väldigt lämplig barn kanin. Då deras temperament är så bra och den har rätt storlek.

Livslängden på dessa kaniner vrider väldigt skulle jag säga, dessa kaniner kan ju leva till de är över 9 år. 

Vi har födda upp dvärg väduren sedan -97 och har väldigt gilla denna ras då den är lugn och dem har ett sånt bra temperament. Så länge dem är uppfödd efter bra föräldrar.